Druga godina projekta “Povećanja čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Ze-Do kantonu”

279879977_1959236344264756_6096269313042802949_n

U saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškim zavodom Zenica Rotary Club Zenica realizira trogodišnji projekat “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu“. Cilj projekta je da se u 59 osnovnih škola učenici vrate čitanju knjiga, obogate svoj rječnik i nauče kritički razmišljati o pročitanom.

U prethodne 2 godine projekat je realiziran u 40 osnovnih škola u Zenici, Žepču, Zavidovićima, Maglaju, Tešnju, Doboj Jugu i Usori. Pedagoški zavod Zenica je organizirao radionice za 82 nastavnika iz ovih škola na temu metode i strategije na poboljšanju čitalačkih navika, s krajnjim ciljem razvoja komunikacijskih vještina i kritičkog razmišljanja.

I pored složenih uslova zbog pandemije Covid19, (u prvoj godini projekta), učenici i nastavnici su pokazali spremnost i visok nivo entuzijazma u realizaciji vrlo različitih i maštovitih aktivnosti na vraćanju učenika knjizi. Prilikom posjeta školama od 9. do 17. maja ove godine učenici su pokazali svu raskoš svoje kreativnosti kroz igrokaze, muzičke numere, likovnoj predstavi pročitanog djela, čitanju poezije i proze, svojim autorskim radovima. Nepodijeljeno je mišljenje da su zahvaljujući ovom projektu škole „oživjele“, školske biblioteke postale mjesto okupljanja i druženja učenika, a u neke aktivnosti su uključeni i roditelji!

U dvije godine realizacije projekta obogatili smo školske biblioteke sa preko 9.500 knjiga za lektiru. Mnoge škole su uredile kutak za čitanje, neke škole su premjestile biblioteke u veći i prijatniji prostor kako bi privukli što veći broj učenika. Nagradili smo prigodnim poklonom 130 učenika koji su bili najaktivniji i najkreativniji, a dodatno su mnogi učenici nagrađeni od strane svoje škole.

Rezultati sumirani na kraju prve godine realizacije projekta u 22 škole pokazali su da je u svakoj školi realizirano u prosjeku 7 različitih aktivnosti u kojima je sudjelovalo prosječno 255 učenika, 18 odraslih (roditelji, gosti, književnici) i 14 nastavnika. Na osnovu podataka iz školskih biblioteka utvrđeno je da su učenici uzimali na čitanje 13% više knjiga u odnosu na isti period u 2019. god.!

Sve ovo potvrđuje uspješnost projekta i veliku zainteresiranost nastavnika i učenika u svim školama za nastavak aktivnosti na povećanju čitalačkih navika i nakon završetka projekta. Kako kažu naši partneri na projektu iz Pedagoškog zavoda Zenica „pravi projekat u pravom trenutku!“

Slijedeće školske godine projekat će biti realiziran u osnovnim školama u južnom dijelu Zeničko dobojskog kantona, Kaknju, Brezi, Varešu, Visokom i Olovu. Sada već mnogi znaju za projekat i s nestrpljenjem očekuju da budu dio ovih događaja.